Vankilassa, Hotelli Katajanokka


img_42561Kriteereillä Helsingin keskusta, ei törkykallis ja parivuode päädyimme tällä kertaa viettämään parisuhdeyötä Katajanokan vanhaan vankilaan. Sijaintina Katajanokka ensialkuun hiukan epäilytti. Parkkipaikkoja Helsingin pussinperällä on tuskin nimeksi ja kävelymatkaa Helsingin yöriennoista kertyy tuulisessa syyssäässä hiukan turhankin paljon.

img_42411Kumpikin oletuksista osoittautui enemmän tai vähemmän vääräksi. Autolle löytyi yhdeksi yöksi tilaa hyvin ja ratikka kuljetti hotellin edestä kätevästi suoraan keskustaan. Paluumatkalle emme tosin malttaneet odottaa ratikan tuloa kylmällä pysäkillä värjötellen. Laitoimme yösydännä reippaasti tossua toisen eteen ja olimme parinkymmenen minuutin tallaamisen jälkeen lämpöisten lakanoiden välissä. Saman verran aikaa olisi täytynyt viettää viileässä syystuulessa seuraavaa yöratikkaa odotellen.

Tuntuu uskomattomalta ajatella, että hotellihuone on rakennettu yhdistämällä kaksi paksun väliseinän erottamaa selliä. Ensitunnelma huoneesta ei nykyiselläänkään ole avara. Puolikkaan hotellihuoneen kokoinen selli on aikoinaan mitoitettu kahdelle hengelle. Vankilan ollessa ”ylibuukattuna” saattoi samassa sellissä majailla jopa viisi tai kuusi henkeä.img_42041

Sellikäytössä vessan virkaa toimitti ämpäri, jonka tyhjentäminen kuului tarinan mukaan sellikastin alimmalle. Uusituissa tiloissa kylpyhuone-wc-osasto on liukuovella erotettu muusta huonetilasta. Lasiseinällä varustettu kylpyhuonetila toimii hyvin ja vessan huuhtelukin toimii normaalisti vetämällä, joten ämpärin tyhjentämisestä ei aamulla syntynyt sen kummempaa kiistaa.

Vuode sai ominaisuuksiltaan molemmilta huippuarvostelut. Sänky oli sopivan kokoinen ja toimi kaikkeen tarvittavaan aivan erinomaisesti. Aamulla nukutti pitkään ja mukavasta sijasta ei olisi millään malttanut nousta ajoissa aamiaiselle.

img_42191img_42431Aamupala tarjoillaan hotellin alakerran ravintolatiloissa. Kellarikerros on tunnelmallista huonetilaa ja aamiainenkin oli hyvin valmistettua perinteistä tarjontaa. Päivän lehtiä olisi saanut olla hiukan useampi tarjolla. Tällä kertaa täytyi tyytyä lukemaan kahtia jaettua iltasanomaa, mutta ehkä kevyt lukeminen oli hyvä vastapaino tukevalle aamiaiselle. Ympäristöön sopivasti sai lautaseksi ja mukeiksi  aamiaiselleen valita myös rikollisen kestävät peltiversiot.

Hotellin kellarikerrokseen on jätetty jäljelle myös kaksi vanhaa selliä alkuperäisessä kunnossaan. Toinen selleistä on matala kalliolattiainen tila talon perustuksissa. Tätä koloa on aikoinaan käytetty ryhmäputkana. Toinen säilytettävän arvoiseksi katsottu tila on vankilan eritysselli, jonne on heitetty joko rangaistuksena tai vangin omasta pyynnöstä turvaan muilta vangeilta. Eristysselliin on jätetty tussi omia muistokirjoituksia varten. Mitä lienee mielessä liikkunut, kun kirjasimme oman merkintämme tussilla sellin seinälle.

img_42391


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s