Isä


isänpäiväkortti

Isäksi tuleminen on helppoa. Siihen ei tarvita kuin hännän heilautus ja parin riemukkaan tipan puristaminen oikealla hetkellä ja oikeassa paikassa. Isänä oleminen sen sijaan on jo aivan toinen juttu. Jokaisella on isä, mutta on lahja omistaa isä, joka on.

Isyyden suorittaminenkin käy oikeastaan aika helposti. Maksa, kuljeta, vaadi, oleta, vedä rutiinilla aamusta iltaan, päivästä toiseen ja vuodesta seuraavaan. Askelmerkit ovat selvät, syntymä, vauvavalmennus, koulumenestys, hyvät harrastukset, valkolakki, hyvä opiskelupaikka ja menestystä uralle sekä tulevalle oman perheen kaviouralle.

Isänä olemista täytyy sen sijaan oikein pysähtyä pohtimaan. Miehen malli lapsille? Kenties, mutta ehkä enemmänkin malli siitä, millainen isä voi olla. Ei voi kun toivoa viisautta lapsille valita omalta osaltaan, mikä oli hyvää ja mikä huonoa. Mitä vaalin eteenpäin ja minkä voi jättää unholaan historian muiden omituisuuksien joukkoon. Pitäisiköhän tässäkin osata ottaa asiakkaan näkökulma.

Lapsi ei voi valita isäänsä, eikä vaikuttaa siihen millaisen isän saa. Isällä on monopoliasema, mutta onko se diktatuuri vai kappale yhdessä vaellettua matkaa. Aika jättää meistä vanhemmistakin ja lapset jatkavat. Meillä on muutaman vuoden ainutlaatuinen tilaisuus kulkea yhdessä, opastaa ja kertoa uudelle tulokkaalle mitä olemme itse matkan varrella oppineet ja kokeneet.

Eniten lapsi kaipaa turvaa, josta käsin voi opiskella omaa elämää. Isien ja äitien opastukset palautuvat ehkä mieleen sitten myöhemmin. Yleensä silloinkin kantapään kautta. Kun nenä on ruvella ja polvet mustelmilla, tulee mieleen, että tästähän taisi joskus olla puhetta. Tärkeintä taitaa siis olla, että on. On isänä paikalla ja läsnä. Luomassa osan siitä turvallisuuden tunteesta josta tarvittaessa tankata. Ensi kävelemään opetellessa, sitten elämään tutustuessa.

Taitaa olla niin, että isää ei tarvitse juhlia, mutta isänä olossa on juhlan aihetta. Siihen ei tarvita uutta partahöylää, vuosikirjaa ja pullantuoksuista päivää. Oikeasti isänä olo on juhlan arvoinen ihan joka päivä. Aivan erityisesti on aihetta juhlaan juuri tuona kaikkein huonoimpana päivänä, koska silloin sinua tarvitaan aivan erityisesti. Aivan päivittäin ei arjen keskellä aina muista juhlistaa ihan jokaista isänä vietetty päivää. Välillä on ihan hyvä rauhoittua paikalleen ja antaa arvoa elämän tärkeille asioille.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s