Malta postuumisti — Nikinita on the road


IMG_20150731_125834

Sen verran keväisellä Maltan reissulla jäi vielä näkemättä, että päätimme suunnistaa samaiselle saarelle hiukan pidemmälle reissulle kesälomallakin. Taisimme molemmat ensi silmäyksellä myös hiukan ihastua tuohon Välimeressä kelluvaan saareen, mikä myös osaltaan helpotti päätöstä tämän vuotisesta kesälomakohteesta. Matkaoppaat ja muut Maltan kävijät tosin varoittelivat Maltan helteisestä heinäkuusta, mutta Suomen vähälumisesta kesästä ei tehnyt ollenkaan pahaa suunnistaa merelliseen ilmastoon ja yli kolmenkymmenen asteen lämpötiloihin.

Koneesta ulos astuessa vastaan lyövä ilma tuntui kuin olisi kävellyt päin paksua lämmintä puuroa. Kun lämpötila on reilusti ylitse kolmenkymmenen, ilmankosteus yhdeksänkymmenen prosentin luokkaa ja tuulen nopeus nolla, on tunnelma kuin huonosti lämmitetyssä saunassa. Ei mikään ongelma Suomalaiselle sinänsä, mutta saunasta pääsee halutessaan jäähylle kuistin puolelle. Ilma pysyi samoissa leppoisissa lukemissa koko reissun ajan. Helteessä oli helppoa hakeutua kohti Maltalaista elämänrytmiä iltapäivän siesta-aikoineen. Kun muutaman kerran erehtyy iltapäivän kuumudessa vaikka kaupunkikävelylle, muistaa kyllä seuraavana päivänä pitää paussia päivän kuumimpien tuntien aikana.

 IMG_20150801_184606

Majapaikaksi valitsimme tällä kertaa hotellin sijasta huoneiston. Majoitus löytyi hiukan vahingossa pienestä Mgarr:in kylästä  luoteis-Maltalta. Ennakkoon epäilytti, kuinka lomailu syrjäisessä kylässä onnistuu, mutta aivan suotta. Claureece court:n vuokrakämpät olivat ilmastointia vaille erinomaisia. Mgarr:n pieni kaupunki oli pieni mutta viihtyisä. Saaren paras uimarantakin oli lähellä  ja koko Maltan saari tuli kahdeksassa päivässä kierrettyä joka suunnasta. Venytimme hiukan alkuperäisen matkasuunnitelman budjettia ja vuokrasimme auton koko reissun ajaksi. Bussit kyllä vievät matkaajan parissa tunnissa saarella melkein minne vain, mutta syrjäisempään Mgarr:n kylään ei olisi kulkenut kuin muutama linja.

IMG_20150802_093931IMG_20150802_090724Jos vasemmanpuoleinen liikenne Englannissa matkaillessa arveluttaa tai liikenteen rytmi Italialaiskaupunkien kapeilla kaduilla, kannakaikuttaa lähteä Maltalle ja vuokrata auto. Maltan liikenne yhdistää herkullisella tavalla nuo molemmat pohjoisen Euroopan liikenteeseen tottuneelle eksoottiset ominaisuudet. Jos muutamana päivän ajelun jälkeen olet vielä autoinesi yhtenä kappaleena, selviät varmasti myös sekä Italiassa että Englannissa. Noin viikon ajelun jälkeen alkavat  kanssamatkustajienkin kauhunkiljahdukset pikkuhiljaa vaimentua ja suhaatte liikenteessä lähes paikallisella tahdilla. Lämpimässä ilmanalassa ihmisten elämää seuratessa liikehdintä on verkkaista ja mahdollisimman vähän lisähikoilua aiheuttavaa. Liekö syynä sitten hyvin ilmastoidut ajoneuvot ja viileän ilman myötä purkautuva energia, kun auton ratissa muutoin verkkaisesti liikkuva Maltalainen muuttuu puikkelehtivaksi pikakiitäjäksi.

IMG_20150802_124847IMG_20150801_133048Jos ensimmäisellä reissulla ehdimme tutustua Maltasta lähinnä pääkaupunkiin ja Slieman ympäristöön, oli tällä kertaa aivan toinen meininki. Rantoja kolusimme pikkuautollamme huristellen lävitse useampia, unohtamatta tällä kertaa reissua Blue Lagoonille, joka ehdottomasti olikin ainakin yhden retken arvoinen. Täytyihän  uusille Maltan kävijöille esitellä myös pääkaupungin Valettan kulmat, mutta enimmäkseen pyörimme aivan muissa maisemissa.

.

IMG_20150729_181823IMG_20150731_141959Tarkistettua tuli Mdinan hiljainen kaupunki, Rabat:n katakombit, helteinen käsityöläiskaupunki ja Marsaxlokin markkinat. Tosin markkinat olivat tällä erää kutistuneet yhteen vaivaiseen kojuun. Markkinapäiväksi sattui sopivasti kohdalle kansallinen vapaa päivä, jolloin kauniisti pyhää varten koristeltu kaupunki oli muutoin täysin kuollut. Kaupunkilomailun lisäksi tutustuimme korkeuksia uhmaten länsirannikon kalliojyrkänteisiin ja Sinisen luolan maastoon. Välillä haettiin viilennystä päivän kuumuuteen esihistoriallisista luolista.

IMG_20150802_094553

IMG_20150801_195338Matkaoppaat kehuvat saaren parhaaksi uimarannaksi Golden Bay:n hiekkarantaa. Ainakin tämän reissuporukan yksimielisellä äänestyksellä valitsimme kuitenkin parhaaksi kyseisen paikan naapurilahdella, Ghan Tuffieha bay:lla, olevan hiekkarannan. Hiukan vähemmän meteliä ja aavistuksen verran vähemmän turisteja ja enemmän paikallista menoa. Golden Bay lienee hyvä mesta, jos kaipaa rannalleen palveluita, ravintoloita ja välinevuokraamoja. Puhtaasti uimiseen ja rantaelämään Ghan Tuffieha oli huomattavasti rennompi paikka. Veden lämpötila on tähän vuoden aikaan leppoisan lämmin millä tahansa rannalla. Monella mulla rannalla pohja saattoi kuitenkin olla täynnä meriruohoa ja kivikkoa. Ghan Tuffieha:lla pohja oli  tasaista hiekkapohjaa ja uima-aluetta riitti varmasti jokaiselle ruuhkaisempanakin aikana. Uimarantareissuilla kannattaa usein varautua kiipeämään myös lahtea ympäröiville jyrkänteille. Monesta paikasta avautuvat uskomattoman hienot näkymät, joita varten kannattaa hiukan nähdä vaivaa ja vuodattaa hikeä.

IMG_20150731_105718DSC_0800Kuumassa kelissä kävely ja vaeltelu on aivan oma juttunsa. Kaupungeissa löytää vielä jonkin verran varjoa, mutta avoimen taivaan alla aurinko paahtaa armotta ja aina mukana kulkevat vesipullot kuluvat nopeasti. Lämpimästä ilmasta huolimatta emme silti malttaneet aivan kokonaan unohtaa retkeilyä. Kiipeilimme jyrkkien kallioiden päälle maisemia ihailemaan ja kuljimme pitkin saarta halkovaa puolustuslinjaa Countryside -polkua myötäillen. Havaitsimme kyllä, että aivan joka paikkaan ei kannata askeleitaan suunnata. Aamu-uinti reissulla päätimme ennen kuumimman ajan iskemistä kavuta ennen uintia läheiselle Il Pellegrino -niemellle. Maisemat kyllä olivat näkemisen arvoisia, mutta paluumatkalla löytyi yllätys. Paluureittimme oli suljettu suurella portilla ja munalukolla. Kesti tovin löytää uusi reitti useamman tonttiaidan ohitse ja ylitse  ja jätekasan kautta takaisin rannalle ja uimaan. Kävellen ihmeteltävää ja vaellettavaa olisi riittänyt enemmänkin, mutta jotain täytyi jättää seuraavallekin kerralle, kun palaamme taas hiukan vähemmän helteisillä keleillä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s