Parisuhde lomalla


kalaniemi

Kauan odotettu loma pitkän harmaan talven jälkeen kuoriutuu esiin. Jippikai-jei-jee! Voitaisiin tehdä matka Turkkiin, eikun Kroatiaan, käydään mökillä… Tänä vuonna ei ainakaan tehdä sitä eikä tätä.  Loppumaton tajunnanvirrallinen ajatuksia muutamalle rapaiselle viikolle, jotka hujahtavat ohi jo varovaisella sisäänhengityksellä. Ensimmäinen viikko kuluu irrottautuessa työrytmistä, toinen hämmästellessä, että lomahan se nyt onkin.. Ei tarvitse herätä, jos nyt ei satu haluamaan. Kolmas viikko on vasta varsinaista lomaa ja neljännellä pukkaa jo työstressi vastaan. Silitellään vaatteita, siivoillaan, asemoidutaan kotikulmille, jos edes on uskallettu sieltä poistua. Arjen alettua, loma on haikuna takaraivossa, sarjana toteutumattomia haaveita tai toteutettuja kompromisseja. Melko varmasti on aikaansaatu taloudessa jonkin sortin konkurssi, joka saa pinnaa lyhenemään jo valmiiksi räjähdysherkällä maaperällä.

Harvoinpa kahden semikommunikoivan lomasuunnitelmat ovat likikään samalla aaltopituudella. Saati parisuhteen puoliskoiden tarpeet. Kohtauspiste kanssamatkaajien tarpeiden välillä saattaa olla likipitäen matemaattisen perusjanan vastakkaisessa päässä. Toinen voisi kaivata omaa möyhöttymistä luonnon äärellä kaikessa hiljaisuudessa ja toinen villiä kaupunkilomaa, kuumaa rantahiekkaa ja palmuja. Sateisessa kotomaan kesässä kökkiminen itiköiden syöttinä on pahinta mitä voi sattua, kun taas toiselle sää ja lomapaikkakunnat ovat pukeutumiskysymys ja loma ylipäänsä mielentila. Ja kököttäjähän ei ulkomaille lähde turhia vouhottamaan. Maksaakin liikaa.

Oma lukunsa ovat lomalla syliin kaatuvat tekemättömät remontit. Kaikki 365 päivää vuodessa talo saa levätä laakereillaan ja hanojen tiivisteet vuotaa, räystäät vinksottaa, tekemätön varastoremontti olla ajatusasteella. Mutta annas olla, kun kesäloma on kohdalla, johan pitäisi olla valmista. Mieluimmin jo ensimmäisenä päivänä. Jos ei kanssalomailija muista remontista muistuttaa, niin kyllä joku repsottava paikka laukeaa sopivasti juuri, kun olet pakkaamassa retkireppuun eväsleipiä… Onko olemassa sellaista selitystä, joka oikeuttaisi marssimaan pöpelikössä feng-shuita tavoitellen sen sijaan, että juuri lauennut kylppärinhana odottaisi huomiseen?

Miten lomailun sudenkuopista osaisi loikata sulavasti yli. Spontaani lomasuunnitelma saattaisi yllättää raikkaudellaan ja pakottomuudellaan kumpaisenkin parinpuolikkaan. Rohkeasti hengittää ensin hitaassa tempossa sisään ja ulos ja katsahtaa rauhassa ympärilleen ja erityisesti kanssakulkijaan. Höristää tuntosarvet omille ja toisen olotiloille. Ottaa kädestä kiinni ja lähtee yhdessä uuden tai unohtuneen harrastuksen pariin, lötkähtää riippumattoon, syö häthätää kyhätyn salaatin juhlaillallisena korpun kanssa nuhjaantuneella viltillä kylkeen painautuen. Antaa aikaa ja läsnäoloa. On.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s