Parisuhde pähkinöinä


pähkinä

Loskaisena aamuna huomaat istuvasi parkkipaikalla ja miettiväsi, että tässäkö tämä nyt oli. Kaikki yhteiset ja tulevat kymmenet vuodet. Radiossa meneillään keskustelu, josta lähinnä korviin jää kaikumaan sanat: luova pähkinä. Onko tässä menossa viidenkympin villityksen esiaste, neljänkympin myöhästynyt kriisi, vai liikkuuko vapaana kissapetoja?

Huomaat elämän viuhuvan silmissäsi pikakelauksella ja sydämen olevan pakastimella… Tämä elokuva ei yllättäen tainnut saada Oscareita roolisuorituksista. Jonkinlaista panostusta on ollut havaittavissa,  kyllä. Asennetta ja heittäytymistä, kyllä ja ei. Leipääntymistä roolijakoon, touché!   Siinäpä pähkinää kerrakseen, kun arpoo elämänpolulle suuntaa ja väistämättömien ratkaisujen seurauksia.

Olemmeko oikeasti yhdessä rakkaudesta, vai pitääkö meitä koossa vain se mitä olemme yhdessä rakentaneet? Onko yhdessä rakennettu olemassa rakkaudesta vai siksi, että näin täytyy olla ja olemme olleet riittävän kilttejä sitä toteuttamaan?

Tässäkö tämä nyt oli, rakastammeko toisiamme? Mitä rakkaus on? Jääkö se jäljelle, jos kaiken muun riisuu ympäriltä pois; vuodet, omaisuuden, matkalla tehdyt virheet? Onko kaikki ympärillä rakennettu vain onton kuoren ympärille?

Kipu kertoo rakkaudesta. Ilman rakkautta kipua ei olisi. Olisi vain sovinto yhteisestä elämästä, arjen jakamisesta, käytännön asioista, rahasta. Kun kaksi toisiaan rakastavaa ihmistä ovat loukanneet toisiaan tai toinen toista – molempiin sattuu. Loukattu on oikeutetusti vihainen, rakkaus tuo kivun.

Kenties luova pähkinä ei ole, miten menemme tästä eteenpäin ja minkä polun valitsemme. Oleellista lienee, onko rakkaus läsnä. Onko se tässä nyt? Jos rakkautta ei ole, on helppoa ottaa käyttöön järjen työkalut ja järjestellä elämänpalikat järkevään järjestykseen. Rakkautta ei voi odottaa, eikä vaatia. Voi vain rakastaa ja toivoa. Jos on onnekas, toinen tuntee samoin. Yhteinen rakkaus tuo ratkaisun omin keinoin – kärsii, kestää, vie hulluuden rajalle, ei tuo järkeä… Antaa elämälle suunnan, koska toinen on toiselle tärkeä – ja se on kaikki.


One thought on “Parisuhde pähkinöinä

  1. Päivitysilmoitus: Rakastan Sinua | nikinita

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s